Historia

Od pokoleń z pasją do owoców

Od czasu otwarcia w 1893 roku przez Franza Zentisa, dzięki naszej miłości do owoców  z regionalnego sklepu z towarami kolonialnymi w Aachen staliśmy się rodzinnym przedsiębiorstwem działającym na polu międzynarodowym  oraz wiodącym przetwórcą owoców w Europie. Jak wszystko się zaczęło, zobaczcie Państwo tutaj:

1893

Lata 1900-te

Lata 20-te

Lata 30-te

Lata 50-te

Lata 60-te

Produkty mleczne stają się teraz nie tylko bardziej owocowe, ale także  bardziej egzotyczne. Owoce takie, jak banan czy ananas swoim smakiem zaspokajają  tęsknotę za dalekim światem. Nowością połowy lat 60-tych są komponenty "Warm Flavour"("ciepłe nuty"). Takimi smakami jak czekolada, wanilia lub orzech laskowy, firma Zentis wprawia  w zachwyt cały kraj. To punkt wyjścia do dalszych przełomowych innowacji, takich jak pierwsze stabilne płatki czekoladowe do jogurtu stracciatella.

Lata 70-te

Lata 80-te

Lata 90-te

1995 do dzisiaj: ekspansja Zentis

Zentis formuje się na nowo: z filią w Aachen

Nasz sukces wymaga coraz większych powierzchni produkcyjnych. Już wkrótce nasze centralne położenie ma za mało miejsca na wielkie pomysły. Produkcja słodyczy zostaje przeniesiona i rozpoczyna swą działalność w roku 1995 w Aachen-Eilendorf. Ponadto za 28 milionów euro nasza lokalizacji przy ulicy Jülicher Strasse zostaje rozbudowana i zreorganizowana: od roku 2004 powierzchnia o wielkości 70.000 m2 jest miejscem do optymalnych przebiegów produkcyjnych.

2013