Innowacje

Nasz napęd: najlepsze koncepcje produktów w trosce o najwyższe zadowolenie klientów.

„Innowacje czerpiące z tradycji” – jako firma nadająca globalnie impuls do tworzenia naturalnej i pełnej smaku żywności pomagamy każdego dnia wspólnie z naszymi klientami aktywnie kształtować obecne i przyszłe koncepcje żywieniowe, oferując innowacyjne rozwiązania. Od momentu założenia naszej firmy w 1893 roku stawialiśmy na rozwój i realizację ukierunkowanych na przyszłość pomysłów, co uczyniło nas tym, czym dzisiaj jesteśmy.

Genialne koncepcje

od samego początku

Franz Zentis zrewolucjonizował rynek dodatków piekarniczych już w chwili, gdy wprowadził na niego produkt będący podstawą dzisiejszego przedsiębiorstwa. Pomieszał wtedy suszone morele z cukrem z regionu, tworząc w ten sposób marmoladę do wypieków o nazwie FAMOS: wspaniałą marmoladę morelową bez syropu.

 

Jednak firma Zentis nadal niestrudzenie poszukiwała innowacji. Decydujący krok w działalności przemysłowej zrobiono w połowie lat sześćdziesiątych. Dzięki Zentis oferta jogurtów i twarogów w regałach chłodniczych stała się bardziej owocowa, a przede wszystkim bardziej różnorodna. Firma przekonała swoimi komponentami owocowymi branżę mleczarską. Tak rozpoczęła się owocowa historia sukcesu.

Nowe impulsy

– od domowych po typowe dla danego kraju

Tę innowacyjność zachowaliśmy do dziś. Wysoko wykwalifikowani i zmotywowani pracownicy kreujący w zespołach nowe produkty dają z siebie wszystko, rozwijając innowacyjne komponenty lub nadzienia dla kolejnych generacji nowoczesnych koncepcji żywieniowych. Tylko w fabryce w Akwizgranie ponad 50 specjalistów z zakresu badań i rozwoju pracuje nad innowacyjnymi koncepcjami produktów od pomysłu do wprowadzenia ich na rynek.

 

Produkty uwzględniające specyfikę poszczególnych krajów powstają w ścisłej współpracy z naszymi zakładami produkcyjnymi i działami rozwoju w Polsce, na Węgrzech, w Rosji i w USA. Podczas opracowywania nowych produktów wykorzystuje się tutaj zarówno znajomość lokalnego rynku, jak i najnowsze trendy międzynarodowe.

Od 2020 roku wszystkie działania wspiera centralne, globalne zarządzanie innowacjami. Służy ono jako katalizator wszystkich innowacji grupy Zentis.

 

Jako innowacyjny partner lubimy myśleć w nowatorski sposób. Dostosowujemy się do potrzeb rynku, a także szczególnych wymagań naszych klientów B2B. Wiele z naszych pomysłów odniosło duży sukces na rynku i posiada dzisiaj mocno ugruntowaną pozycję:

 

Lista innowacji:

  • Dairy Splits (chrupiące dodatki, niezastąpiony klasyk „jogurt stracciatella” w regale chłodniczym)

  • Crunchy Cereals (chrupiące ziarna zbóż oblane czekoladą jako bezpośredni dodatek do masy jogurtowej)

  • Botanicals (ciekawe nuty smakowe i funkcjonalna wartość dodana)

  • Ultra clean label, czyli „czysta etykieta” (komponenty bez dodatków, tylko z owoców)

  • Zrównoważone, neutralne dla klimatu komponenty owocowe (projekty kompensacyjne)

  • Rozwiązania obniżające lub eliminujące cukier (stosowanie ekstraktów z herbat itp.)

  • UHT (większa różnorodność w zakresie produktów wrażliwych na zmiany pH, różne konsystencje, od gładkiej po wyczuwalne kawałki – chrupiące lub rozpływające się)

Znajdziemy dla Państwa techniczne rozwiązanie

Jeśli zależy Państwu na włączeniu nowych produktów do procesów produkcyjnych lub rozwoju metod produkcji i przetwarzania, mogą Państwo na nas liczyć. We wszystkich kwestiach technicznych pomocą służą Państwu zaangażowani, wysoko wykwalifikowani specjaliści ds. technologii żywności, a w razie potrzeby również zespół doświadczonych techników ds. procesów przetwórczych. Prosimy o kontakt z nami – na pewno znajdziemy rozwiązanie: rozwiązanie dla Państwa.

Kontakt

Zawsze dajemy z siebie to, co najlepsze. Również w zakresie serwisu.

Cieszymy się, że nasze produkty trafiły w Państwa gust. Z przyjemnością osobiście odpowiemy na Państwa pytania.

 

Możliwości kontaktu z nami:

 

Zentis Polska Sp. z o. o.
Ul. Przemysłowa 8, Żelków Kolonia
08-110 Siedlce

 

Telefon: +48 25 6402-100

Faks: +48 25 6409-100

E-mail: zentis@zentis.pl